Volem uns transports públics al servei de les classes populars!

El transport públic és un dret, no un privilegi.   No a les pujades de preus !

Aquest any tot i la situació de crisi i la baixada general del poder adquisitiu de la majoria de la població, les tarifes del transport públic han tornat a pujar. La T-10 i el bitllet senzill tenen un preu de 9.25 i 2 euros respectivament, les tarifes més altes de tot l’Estat.

Tant l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) com l’ATM (Autoritat Metropolitana de Barcelona), entitats gestores del transport públic i privat, abans en mans del PSC-PSOE i ICV-EUiA i ara en mans de PSC-PSOE i CiU no han dubtat mai en apujar preus cada cop que han tingut l’oportunitat.Actualment el finançament del transport públic depèn el 60% de les administracions públiques, o sigui, dels impostos directes i indirectes que paguem majoritàriament les classes populars. La resta es cobreix amb les aportacions dels usuaris i la publicitat. La davallada dels viatges produïda durant el 2011 ha portat a l’ATM al seu endeutament (un 10% dels ingressos) sense que els agents polítics implicats feren res. Des del 2002 els preus del transport han augmentat un 38% tot i que en el mateix període l’IPC només ho ha fet en un 15%.

Ja fa massa temps que la població de Barcelona patim un encariment injustificat del transport públic que han fomentat tots els partits polítics fent cas omís al creixent malestar popular.

Degut a la falta de previsió i planificació (L9), manca d’eficiència en el transport (implantació de la RetBus), algunes millores en el transport públic, la manca de finançament per part de l’Estat (Rodalies), la sobrecàrrega de gestors privats amb finançament de diners públics del transport a l’Àrea Metropolitana (tres organismes públics més tots els ajuntaments que en formen part), que no han patit cap retallada ni de sous, ni d’alts càrrecs, i la manca de pressió fiscal destinada al transport públic, per exemple sobre el vehicle privat, aquest sistema de finançament es fa insostenible, i la classe política només dóna solucions que perjudiquen als i les usuàries del transport públic.

Denunciem, a més a més, l’ús de diner públic per finançar empreses privades que donen servei de transport (TRAM Baix i Besòs, Bicing, etc.), mentre les seves Direccions segueixen traient beneficis econòmics.

Per tot això, exigim als responsables polítics de TMB, l’ AMB, i l’ATM  (PSC, CIU, PP,  EUiA i ERC)  una sèrie de mesures que garanteixin un accés digne a aquest servei bàsic:
  • Gratuïtat per a persones en situació d’atur o pobresa.
  • Tarificació social per a persones jubilades, estudiants i infants
  • Que els preus del transport no augmentin, sota cap circumstància, per sobre de l’IPC
  • Recuperació per a la gestió pública del TRAM (Baix i Besòs) i del servei de Bicing.
  • Tornada al servei prestat deMetro i Busque hi havia abans de les retallades.
  • Cap acomiadament ni disminució salarial i laboral als treballadors i treballadores
_________________________________________________________
El passat dilluns 16 de gener, les assemblees locals de L’Esquerra Independentista del Barcelonès  han realitzat, a diverses parades de metro,  accions de denúncia en contra les abusives pujades de preu  i exigint un transport públic al servei de les classes populars.
A Sant Andreu, les organitzacions Endavant, CAJEI i la CUP han dut a terme l’acció de manera conjunta, desplegant  a la parada de metro de plaça Orfila, una pancarta amb el text Cola’t, a la vegada que han repartit  fulls de mà on es reivindica un transport públic com un dret i no un privilegi.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s