Salvem el casc antic!

El nucli de Sant Andreu de la CUP de Barcelona dóna suport a les mobilitzacions i reivindicacions veïnals en relació a la Modificació de Pla General Metropolità de protecció del Nucli Històric de Sant Andreu.

El MPGM revisa el Pla General Metropolità de l’any 1976 que preveia zones verdes, equipaments i vials, i afectava un total de 300 cases. Amb el MPGM s’han desafectat, és a dir, s’han salvat, un total de 240 cases, però encara es mantenen 60 cases afectades, part de les quals seran expropiades, en altres casos hauran de cedir part de la seva superfície i en alguns altres casos es manté l’afectació però no s’especifica què s’hi farà. Es preveu, entre altres, la creació del que anomenen des de les instàncies oficials “eixos cívics”, un que anirà des del C. de Malats fins a C. de Ruben Darío (passant pel carrer Jorba) i un altre que va des del Carrer Gran fins a la Meridiana (passant per la Riera de Sant Andreu)
Amb una despesa de 21 milions d’Euros, el pla té una calendarització de 10 anys, dividit en 2 quinquennis, i actualment està en fase d’al•legacions per part dels veïns per un període de 3 mesos.

Des de la Candidatura d’Unitat Popular denunciem la imposició de la MPGM. Ens trobem davant d’un projecte que no ha estat consultat als veïns i veïnes de forma prèvia a la seva aprovació inicial, no hi ha hagut cap comunicació formal per part del districte als veïns i veïnes afectades abans de la redacció del projecte, relegant la participació ciutadana únicament a la presentació d’al•legacions sense que aquestes tinguin caràcter vinculant. És un projecte realitzat des dels despatxos sense cap mena de consulta als implicats i que no respon en absolut a les demandes veïnals del poble de Sant Andreu. Hem de tenir en compte que el consell ciutadà que es va celebrar el darrer 17 de Gener únicament tenia un caràcter explicatiu del projecte sense que les opinions dels veïns fossin vinculants pel districte i sense que el Regidor Raimon Blasi es compromès a acceptar cap de les demandes allà plantejades.

La CUP de Barcelona s’oposa rotundament a l’afectació:
–    Des dels carrers de Jorba, Carrer de Rovira i Virgili, i del Carrer de Baliarda al Carrer de San Hipòlit, on es preveu fer un vial entre el Carrer de Malats i Carrer de Rubén Darío. Entenem que aquests carrers han estat afectats sense una demanda prèvia per part dels veïns i veïnes de Sant Andreu, i la imposició dels anomenats “eixos cívics” en cap cas ha estat fruit d’una demanda veïnal. Aquestes cases tenen  valor històric i urbanístic, donant-li part de l’essència arquitectònica que caracteritza al nostre poble.
–    Des del local de Diables de Sant Andreu al carrer de Ramon Batlle, entitat de dinamització cultural de reconegut interès pel poble.
–    Carrer de Dragó, Riera de Sant Andreu – Carrer de Renart, Carrer de Modest Urgell
–    Les cases entre Rubén Darío i Riera de Sant Andreu, els patis de les quals, segons el pla, hauran de ser cedides obligatòriament i de forma gratuïta per ampliar la Riera de Sant Andreu, convertint-la en el segon “eix cívic” de Sant Andreu.
–    Triangle C del Pont- C. de Cinca- C. de Segre

Exigim la desafectació total, és a dir la no expropiació i posterior demolició,  de les cases afectades com són les del carrer Jorba, carrers de Sòcrates, Virgili, Ajuntament, Castellbell, Riera de Sant Andreu, Rubén Dario, Irlanda, Montsec, Arbúcies i Ignasi Iglesias, entre altres.
Així mateix ens posicionem a favor de mantenir el que queda del traçat històric del Carrer Gran de Sant Andreu i de la inclusió de noves finques al Catàleg de Patrimoni de la ciutat, tal i com preveu el MPGM.
Des de la CUP de Barcelona fem una crida a participar de les mobilitzacions populars en defensa del Casc Històric de Sant Andreu, donant suport a les mateixes,  i animem a tots els veïns i veïnes de Sant Andreu a presentar al•legacions. En aquesta línea anunciem que la CUP de Barcelona presentarem al•legacions contra la MPGM.

Per que el Carrer Jorba?”, “Si això no s’atura, hi haurà guerra” (Frases adreçades als responsables de la MPGM pronunciades pels veïns al consellciutadà de 17 de Gener)

Sant Andreu de Palomar , 6 de Febrer de 2012

santandreu.barcelona@cup.cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s