La CUP pregunta per les cases del carrer Pont i els excessos de la Guàrdia Urbana

El dilluns 15 d’abril tingué lloc la segona sessió d’Audiència Pública de l’any 2013. La Candidatura d’Unitat Popular va demanar explicacions al regidor Raimond Blasi sobre la petulància i la desproporció eximida per la Guàrdia Urbana durant la Festa Major de Sant Andreu de Palomar i més recentment durant l’homenatge popular que féu el veïnat a la lluitadora antifeixista Elissa Garcia. Alhora s’aprofità l’avinentesa per qüestionar la iniciativa de desallotjament de les cases okupades del carrer Pont i preguntar pel futur d’aquestes edificacions qualificades com a equipament públic.

Raimond Blasi sobre les abusives actuacions de la Guàrdia Urbana va evitar posicionar-se en contra d’aquests fets i tampoc va comprometre’s a traslladar cap preocupació a les intendències policials. Durant la intervenció provà de desviar l’atenció lamentant que l’homenatge a Elissa García no hagués comptat amb la complicitat de la Comissió de Dones municipal i al·legant que el local de la colla “Diables” no es troba adequat per a actes de concurrència pública. Alhora va eludir les escomeses dels agents municipals que reberen membres de la organització de la Festa Major Reivindicativa. Tot amb tot va reconèixer que un tarannà més conciliador del cos policial hauria evitat els tràngols ocasionats als veïns.

Pel que fa a les cases del carrer Pont contestà emprant desdeny i evasives, ja que d’una banda va criticar la usurpació d’habitatges buits, tot negant que el desallotjament dificulti el dret a l’habitatge dels ocupants, i de l’altra va eludir tota resposta sobre el futur del solar i les edificacions de la illa Segre-Cinca-Pont evidenciant que a hores d’ara no tenen cap previsió ni d’usos, ni d’obres.

Durant l’Audiència Pública algunes associacions de veïns i veïnes reclamaren a l’Ajuntament que trobés usos a la gran quantitat de solars sense edificar que hi ha a les diferents barriades, així com explicacions sobre les molèsties que ocasionen algunes obres. Però sobretot es feren sentir les demandes de les comunitats de veïns dels habitatges de protecció oficial estrenades l’estiu passat a la zona de les Casernes. Aquests veïns pateixen  el greuge d’uns acabats precaris i la desídia de la constructora que per arreglar-los fa nyap darrera nyap. Alhora es veuen obligats a pagar el doble de despeses comunitàries, perquè la meitat dels pisos es troben buits per la erràtica política de comercialització de l’empresa pública REGESA. Blasi es rentà les mans apuntant que malgrat ésser una promoció pública, la promotora no es pas de l’Ajuntament, desentenent-se a la pràctica de les reivindicacions.

A continuació trobareu la valoració de la CUP sobre les cases del carrer Pont:

LA CUP DAVANT LA SITUACIÓ DE LES CASES DEL CARRER PONT

Al carrer Pont de Sant Andreu de Palomar s’hi troba un conjunt d’habitatges d’un important valor patrimonial com simbòlic, atès que podria tractar-se d’algunes de les cases més antigues que tenim al nostre poble i que haurien estat testimoni de rellevants successos com la Guerra dels Segadors i la Revolta de les Quintes. En els darrers anys les cases del carrer Pont que havien estat abandonades pels seus propietaris, han estat ocupades per diverses persones per tal d’utilitzar-les com a habitatge. Aquestes persones han vetllat pel manteniment de les edificacions i per la salubritat de l’entorn, malgrat les precàries condicions de bona part dels seus elements estructurals.

Més recentment, i gràcies a la lluita de les veïnes per la preservació del Casc Antic de Sant Andreu de Palomar, l’Ajuntament ha pres en consideració la necessitat de conservar aquestes cases, combinant-ho amb els usos previstos d’equipament a l’ordenament urbanístic vigent. Fa poques setmanes l’Ajuntament ha engegat els tràmits per tal de recuperar la propietat dels edificis ocupats, però sense manifestar intenció d’estudiar, catalogar i rehabilitar les finques afectades, ni tampoc quina serà la destinació final com a equipament.

Fent-nos ressò de les preocupacions dels inquilins actuals i del valor arquitectònic i històric de les cases del carrer Pont, així com de les necessitats d’equipaments públics de les veïnes de Sant Andreu de Palomar, la Candidatura d’Unitat Popular volem manifestar les següents consideracions:

El dret a l’habitatge digne ha estat una de les problemàtiques més punyents als barris de Sant Andreu en les darreres dècades, especialment entre els joves, dones, migrants i gent gran. La crisi sistèmica encara colpeix més severament aquests col·lectius i els dificulta l’accés a l’habitatge per l’increment de l’atur i del preu dels arrendaments. Fins i tot, com veiem amb els desnonaments, el manteniment de l’habitatge no està assegurat per a les classes populars. A la metròpolis barcelonina cada vegada tenim més llars sobrepoblades i més persones que han de malviure al carrer o en institucions de beneficència. Contemplem l’ocupació d’habitatges buits com una forma més de garantir un bé comú com l’habitatge i que posa de relleu la insuficiència de les polítiques d’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona.

La salubritat de les edificacions està directament correlacionada amb l’ús que se’n fa de les mateixes. Les finques antigues acostumen a romandre abandonades pels seus propietaris per tal d’afavorir l’especulació del sòl, cosa que comporta una important desvalorització de l’immoble per degradació. La manca de manteniment de les edificacions agreuja la precarietat de les seves estructures, incorrent en riscos d’esfondraments i despreniments, tot esdevenint un focus de plagues d’insectes i petits rosegadors. Entenem que la negligència de la propietat vers salubritat i la rehabilitació de les cases del carrer Pont empitjora l’entorn i posa en risc el benestar d’altres veïns.

El patrimoni arquitectònic i històric andreuenc ha patit massa la deixadesa de l’administració municipal, car sovint ha tolerat l’abandó i degradació d’immobles per part dels propietaris, fins al punt de considerar l’edificació en ruïna per tal de permetre l’enderroc com a única solució possible. Creiem que la preservació del valor patrimonial i simbòlic de les cases del carrer Pont requereix d’una política decidida de l’Ajuntament en matèria de conservació arquitectònica.

És per tot això que la CUP de Sant Andreu de Palomar expressem el nostre suport a les persones que utilitzen i vetllen pel manteniment de les cases del carrer Pont. Àdhuc emplacem a l’Ajuntament a retirar la causa oberta contra aquests ocupants fins que no hi hagi un pla definitiu i un partida de pressupost per la conservació d’aquestes finques i la seva reconversió en equipament públic.

Candidatura d’Unitat Popular

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s