Comunicat de la CUP sobre les últimes notícies referents a la gestió del Casal de Barri de Sant Andreu

cupharmonia

Imatge presa el dia 24 de maig per militants de la CUP Sant Andreu que participaven en la mobilització.

L’Harmonia, ara en negociació

Ahir dimecres, en plena crisi consistorial pel desallotjament i enderrocament de Can Vies, l’Alcalde Trias es va reunir amb representants de la Federació d’Entitats Ateneu l’Harmonia. En aquesta reunió també hi van participar altres entitats andreuenques i de ciutat, així com el regidor de districte Raimond Blasi, que va quedar desautoritzat pel seu superior.
Trias dóna per descomptat que la gestió del Casal de Barri serà per l’Harmonia, però imposa negociar-ne el com. D’aquesta manera s’abandona al ridícul l’estratègia de fa dues setmanes del regidor Blasi: declarar desert el concurs per la gestió del Casal i assignar-ne la gestió a un conjunt eclèctic d’entitats desconegudes.
S’inicia ara un període de negociació en què l’Ajuntament exigeix tenir presència dins del Casal, mentre que l’Harmonia es remet a cenyir-se al model de gestió cívica. Recordem que aquesta fórmula de gestió participativa cedeix l’administració d’equipaments a les entitats, cosa que garanteix una major participació del veïnatge. A canvi es demana que no sigui un espai de lucre, o bé que es reverteixin els beneficis al propi equipament.
Primer l’agressió, després la negociació
Davant l’absurda resolució del concurs de gestió, el passat dissabte 24 de maig l’Harmonia havia convocat tot el poble a l’obertura del Casal. De forma anunciada a tort i a dret, representants de la federació van tractar d’accedir al recinte amb una clau que va resultar inútil. Amb l’aval de la presència extraordinària de més d’un miler de persones, es va trucar al regidor del districte al seu telèfon personal. La resposta telefònica va ser nul·la, però la policial no: una unitat dels antiavalots de la Guàrdia Urbana va fer una petita càrrega per atemorir al veïnat, amb el resultat de la pèrdua d’una dent d’un veí.L’estratègia de gestió del conflicte del consistori va ser policíaca: presència massiva de furgonetes d’antiavalots durant quatre dies, anul·lació de totes les activitats programades a la Fabra i Coats durant el cap de setmana i els dies previs i, finalment, càrrega i amenaces el dia 24.
Una vegada més i amb la inevitable comparació amb Can Vies, l’Ajuntament demostra que “la voluntat de diàleg” és una fal·làcia. La negociació en condicions d’igualtat només es dóna quan les entitats aconsegueixen superar la barrera de la por i la intimidació que provoca el monopoli de la violència de l’administració. Malgrat que l’Harmonia ha seguit els principis de la no violència de forma estricta, també és cert que no s’han deixat arronsar davant de les provocacions de l’Ajuntament.
El Casal de barri no és propietat de l’Ajuntament
Des de la CUP Sant Andreu volem recordar que els equipaments, i en particular el Casal de la Fabra i Coats són un bé comunal i no una propietat de l’Ajuntament. Per tant, la seva gestió és més que oportuna en mans d’una federació d’entitats arrelada al barri, amb llarga trajectòria com a federació i encara més com a entitats de forma desagregada. Per això, demanem que després de 8 anys de demanda i seguiment inapel·lable de la legalitat i dels protocols que imposa l’Ajuntament, se cedeixi ja d’una vegada la gestió del Casal a l’Harmonia, sense més condicions que totes les que ja s’han posat i complert.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s